Cele mai neobişnuite cărţi a fililalei Maria Drăgan şi nu doar…


     În fiecare zi intrăm în contact cu cărţile. Ele sînt  nu doar clasică nemuritoare, literatură ştiinţifică şi de specialitate, exemplare intelectuale  de proză şi poezie modernă –  există şi o mulţime de cărţi ciudate  care te sperie, te amuză şi te uimesc prin zborul fanteziei autorului şi al editurii.
     Noi nu ne putem lăuda cu cele mai cautate cărţi, dar am ales cîteva cărţi care sînt mai deosebite în colecţia noastră:

        Cea mai mică carte a filialei Maria Drăgan are lăţimea de 6 cm şi lungimea de 9   cm: Ştiutorulsă mă ierte / Iulian Filip. – Ch.: Prut Internaţional, 2000. –  20 pag.

     

 Cea mai mică carte din lume este „Cameleonul lui Cehov”, măsoară 0,9 mm atât în lungime, cât și în înălţime, nu e mai mare decât un bob de sare, şi se află în posesia lui Mark Palkovic, un bibliotecar american. Uimitor este faptul că această carte are 30 de pagini și 3 ilustraţii color.Arta completă a gătitului: 1000 de tehnici şi reţete. – Oradea: Aquila 93,  2007. -720 pag – cea mai scumpă carte a filialei Maria Drăgan avînd preţul de 1175 lei, ea fiind şi cea mai grea carte a bibliotecii noastre.

     Cea mai scumpă carte din lume se află în posesia lui Bill Gates. Este vorba despre celebrul Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, “o colecţie de 18 documente duble, adică 36 de file scrise faţă-verso, realizată de către Leonardo da Vinci între anii 1506 şi 1510” . A fost cumpărată la preţul de 23,5 milioane de euro.
   
Unde este sora mea? / Sven Nordqvist. – Ch.: Prut Internaţional, 2010 
Cartea cu suprafaţa cea mai mare măsoară 34 cm lăţimea şi 28 cm în lungime.
    Cea mai mare carte din lume „Acesta este Mohamed” are 420 de pagini realizate dintr-un material de amestec de hîrtie și piele, o înălţime de cinci metri şi cîntăreşte aproape o tonă şi jumătate, evaluata la 2.300.000 de euro. Gigantul document prezintă viaţa profetului Mahomed şi a fost tipărită în Germania şi montată în Dubai.
   

Cartea cu cele mai multe pagini a bibliotecii noastre este «Dicţionar explicativ ilustrat al limbii române». Conţine 2280 pagini.

   

Cartea care conţine cele mai multe pagini din lume este Wikipedia pe hârtie.  Știm cu toții că numărul de articole de pe Wikipedia este mult mai mare decât numărul de articole din oricare enciclopedie. Din această cauză tipărirea cărții părea ireala. Designer Rob Matthews a creat o carte de 5000 de pagini, unde sunt tipărite cele mai vizitate articole de pe Wikipedia.


   Cele mai citite cărţi a fililaei Maria Drăgan sînt cărţile din următoarele colecţii: 
Colecţia «Disney – Poveşti îndrăgite»


    Colecţia «Păcală şi Tîndală»


Colecţia „Cele mai frumoase poveşti”

   Cea mai citită carte din lume este… Biblia, vîndută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele ei. Popularitatea Bibliei este datorată credinţei oamenilor potrivit căreia Biblia a fost scrisă sub harul şi influenţa Divinităţii. Biblia a fost scrisă pentru aproximativ 16 secole, și este o colecție de 66 de cărți.
  
     Cea mai vîndută carte pentru copii din lume este seria Harry Potter a scriitoarei J.K. Rowling, formată din 7 volume, vîndută în 450 de milioane de exemplare.
     Jurnalul Anei Frank este cea mai vîndută carte non-ficţională din lume. Cartea este jurnalul unei fetiţe de treisprezece ani, evreică, care în timpul invaziilor naziste a stat ascunsă într-o clădire, în Amsterdam. Pe perioada “autodetenţiei” fetiţa a scris jurnalul care a fost vândut în 27 milioane de copii. Asta pentru că adolescenta credea ca “hîrtia e mai răbdătoare ca omul.”

 Nu putem să nu menţionăm măcar cîteva dintre cele mai neobişnuite cărţi din lume:One Hundred Million Million Poems
În cartea lui Raymond Queneau sînt doar 10 sonete, dar toate sînt tăiate în fîşii subţiri astfel încît cititorul le poate combina cum doreşte, piciorul metric în acest caz nu se schimbă, însă se schimbă definitif sensul . Dacă cititorul va încerca să combine toate variantele posibile şi să le citească în glas, el va avea nevoie aproximativ de 200 000 de ani.Cărțile tridimensionale lui Benjamin
Lacombe:
Cartea-tunel

                


Cărţi sculpturi:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s