Hristos a înviat!


Învierea Domnului este una dintre cele mai importante şi frumoase sărbători ale creştinităţii. Este darul de a aduce familia împreună şi e plină de obiceiuri tradiţionale. Cel mai răspândit obicei este vopsirea de ouă roşii, obligatorii pe masa de sărbătoare lângă alte mâncăruri tradiţionale – pască, cozonac, drob. Se zice că din primul ou ciocnit în ziua de Paşti trebuie să mănânce toţi memrii familiei pentru a fi împreună întotdeauna. Alt obicei frumos e să pui într-un vas un ou roşu şi unul alb şi să te speli apa aceea şi să te dai pe obraji cu oul roşu pentru a avea obraji rumeni tot anul şi cu oul alb pentru a avea pielea albă.

Dar despre alte datini, obiceiuri şi tradiţii pascale aflăm din cartea „Hristos a înviat” din colecţia bibliotecii. Cartea mai conţine culegeri de poezie şi proză a scriitorilor români cu ocazia învierii, file din istoricul sărbătorilor de Paşti, obiceiuri şi datini din Postul cel mare, Săptămâna Floriilor, Săptămâna Patimilor, Paştele Blajinilor. Chiar şi reţete tradiţionale de pască, cozonac precum şi tehnici de încondeiere a ouălor.


Hristos a înviat! [[Text]] : Datini, tradiţii şi obiceuri pascale : Culeg. de poezii şi proză a scriit. români cu ocazia învierii . – 
Chişinău : Silvius Libris, s. a. . – 
160 p. : il., note + 8 f. il.

Vă dorim tuturor sărbători pline de linişte şi înţelegere alături de cei dragi.

Paşte fericit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s