„Proscrișii”, scrisă de S. E. Hinton


Romanul „Proscrișii” aparține scriitoarei americane S. E. Hinton a fost publicat pentru prima dată în anul 1967.

Proscrișii / S.E. Hinton ; trad. Shauki Al-Gareeb . – 
București : Young Art, 2020 . – 176 p.

În pofida faptului că această creație literară face parte din categoria cărților pentru adolescenți, mesajul său este transmis tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, clasă socială, mentalitate etc. Odată inclusă în proiectul-concurs de lectură „Bătălia cărților”, categoria adolescenți, cartea dată merită o profundă analiză a conținutului său prin intermediul acțiunilor personajelor, a sensului limbajului utilizat de către autoarea S.E. Hinton (care a scris, de altfel, acest roman la vârsta de doar 15 ani), a ideologiilor respectivelor personaje prin comparația acestora, a analogiei sau diferenței stărilor atât emoționale, cât și raționale, redate în dependență de situație și obiectiv și al felului de a fi și a nu fi al fiecărui personaj în parte.

Descrise în amănunt sunt relația și atitudinea reciprocă dintre frații Darrel sau Darry – fratele cel mai mare, în vârstă de 20 de ani, devenit întreținătorul familiei după moartea părinților, Sodapop sau Soda – fratele de 17 ani, care a renunțat la școală din plăcerea de a lucra și Ponyboy sau Pony – fratele cel mic, în vârstă de 14 ani și eroul principal al romanului. Aceștea, alături de Dally, Johnny și alți băieți, fac parte din categoria așa-zișilor „unsuroși”, calificați astfel de către Soci – tineri care se supraapreciază odată ce fac parte dintr-o clasă socială superioară și pentru care înjosirea altor persoane, și anume a celor cu o stare materială inferioară și cu o forță de impunere în societate mult mai redusă, este o plăcere și o formă de distracție. Faptul dat este redat de către autoare prin descrierea bătăii primite de Pony din partea Socilor și modul de apărare a acestuia de către „unsuroși”. Pe lângă această plăcere a umilirii, redat este și orgoliul Socilor, care, odată ce au văzut impresia pozitivă creată de către Pony în fața unor fete din aceiași clasă socială superioară, doresc să se răzbune prin uciderea acestuia. Faptul dat devine mai ușor prin reîntoarcerea lui Pony în noapte târzie alături de prietenul Johnny pe terenul părăsit și, odată văzut de gașca Socilor, este urmărit în plină fugă. Bob este cel care cât pe ce să-l înece într-o fântână, dar Johnny, omorându-l pe acesta, salvează viața lui Pony. Fiind conștienți de pericolul arestării, în plină noapte ei solicită ajutorul lui Dally, care, în pofida vieții sale supraîncărcate de acțiuni negative, îi ajută atât material, cât și prin îndrumări ce îi orientează spre Windrixville, într-o biserică părăsită, cât mai departe de poliție.

          Principala acțiune în acest roman constă în salvarea vieților unor copii din biserica incendiată, salvatorii fiind aceiași Ponny și Johnny. Simțindu-se vinovați din cauza unor țigări, aceștea își pun viețile în pericol în numele acelor copii, cu toate că Dally, odată venit să-i vadă, le interzice acest fapt. Drept urmare, acești „unsuroși” devin eroi, pe parcurs fiind scutiți și de pedeapsa cauzată de uciderea lui Bob. Acest eroism a cerut însă sănătatea eroilor, iar spre sfârșit – și viața lui Johnny într-un spital, departe de părinții față de care simțea doar dispreț din cauza felului lor de a fi.

Moartea lui Bob cauzează și lupta dintre membrii acestor clase sociale diferite, încheiată în acea noapte cu victoria „unsuroșilor”, o victorie care, la rândul său, a cerut viața lui Dally și a distrus sănătatea lui Ponny, fapt vizibil prin actualul elev, total opus celui din trecut, în sensul negativ, ceea ce a cauzat reacția brutală a fratelui Darry. O nouă ceartă între ei duce la fuga fratelui Soda cât mai departe, acțiune ce posedă foarte multe cuvinte, iar vorbele lui Soda, odată ce a fost oprit din plină fugă de către Darry și Pony, redau mult sentiment, el putând fi simțit numai prin citirea în carte a acelor cuvinte.

În romanul dat, foarte mult se citește printre rânduri iar limbajul simplu descrie situația complicată a atitudinii reciproce dintre membrii diferitor clase sociale, urmată de acțiunile specifice ale acestora, însoțite de gândurile și sentimentele respectivilor adolescenți.

Citit în totalitate, acest roman obține aspectul unei compuneri scrise de către Ponny la cerința profesorului, în scopul măririi notei, o compunere de 176 pagini, în care elevul își descrie viața privită din toate unghiurile și simțită de cel care o citește prin sentimentul celui care o scrie.

Găsiți cartea la toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Vă invităm la lectură!

Lasă un comentariu